Samenwerking Digitaal Knooppunt en de GKN (Gemeenschappelijke Kernenergie Nederland)

‘De flexibele, proactieve benadering bevalt me erg goed’

“Het klikte meteen,” vertelt sitemanager Dick Kers. Namens de BV Gemeenschappelijke Kernenergiecentrale Nederland (GKN) onderhoudt hij met twee collega’s de kernenergiecentrale Dodewaard en zorgt dat deze volgens huidige planning in 2045 veilig ontmanteld kan worden. “Digitaal Knooppunt sloeg de juiste toon aan, ze reageerden vanaf het eerste moment zeer adequaat en weten precies wat er wanneer moet gebeuren.”

De BV Gemeenschappelijke Kernenergiecentrale Nederland (GKN) werd in 1965 opgericht als eigenaar en exploitant van de kernenergiecentrale Dodewaard. “Momenteel is de kerncentrale in veilige insluiting,” vertelt sitemanager Dick Kers. Door radioactief verval kan de kerncentrale volgens plan in 2045 eenvoudig ontmanteld worden. “Wij houden het Gebouwbeheersysteem in de gaten, evenals het luchtconditioneringssysteem en de stralingsmetingapparatuur. Ondertussen moet ook het terrein beveiligd worden.”

Juiste toon

Digitaal Knooppunt bleek in 2010 de ideale ICT-specialist in de regio toen de GKN daarnaar op zoek was. “Ze sloegen de juiste toon aan, reageerden vanaf het eerste moment zeer adequaat en weten precies wat er wanneer moet gebeuren. Toen op een gegeven moment een deel van de besturingsapparatuur van het gebouwbeheersysteem – cruciaal voor onze kerncentrale – uitviel, dacht Digitaal Knooppunt onderweg naar ons alvast mee welke oplossing het beste kon werken. Hun flexibele, proactieve benadering bevalt me erg goed. Tot op de dag van vandaag werken we prettig samen.”

Kwaliteit en servicegericht

“De werkzaamheden van Digitaal Knooppunt variëren nogal, van een computer afleveren tot een compleet netwerk in de lucht houden. Bij een storing in de installatie worden onze medewerkers onder meer via hun telefoon gewaarschuwd. Als dat systeem niet werkt, is dat heel vervelend, ook omdat de wet- en regelgeving op het vlak van kernenergie terecht nogal strikt is.”

Daarom prijst Dick Kers de kwaliteit en servicegerichtheid waar Digitaal Knooppunt volgens hem voor staat. “Ze denken met ons mee. De ICT-wereld staat bepaald niet stil, en daar reageert Digitaal Knooppunt richting ons proactief op. Ze geven aan welke mogelijke ontwikkelingen en verbeteringen er in de nabije toekomst aankomen, en hoe we dat kunnen tackelen.”